mandag den 24. december 2007

Om Grønt Netværk

Velkommen

“Grønt Netværk vil et universitet, der ikke går på kompromis med miljøet. Et universitet der bidrager aktivet til et bæredygtigt samfund ved at tænke og handle i overensstemmelse den storeforpligtigelse, der påhviler en videnskabende og værdibaseret institution.

Fremtiden er i dag – ikke i morgen og vi sætter vores viden i spil.”
Grønt Politikpapir december 2007

Velkommen til Grønt Netværk på Københavns Universitets hjemmeside!

Introduktion

Grønt Netværk blev oprettet i foråret 2007 og har i sin korte levetid fokuseret på at udbygge samarbejdet mellem de forskellige faglige og idémæssige miljøer organisationerne kommer fra samt samle og udbrede de mange initiativer indenfor bæredygtighed der findes på Københavns Universitet. Det har været væsentligt at fastholde de enkelte organisationers særkende og virkelyst og samtidig forene de mange studerende på KU, der alle deler interesse for at gøre KU til det Bæredygtige Universitet og en rollemodel i samfundets bestræbelser for en bæredygtig og grøn fremtid.

Grønt studenternetværk arbejder både gennem idéudveksling mellem de fire organisationer og ved egne initiativer, hvor vi har fokus på universitetets drift og bevidsthed samt på at mobilisere studerende for det Bæredygtige Universitet.

I den forbindelse samlede Grønt Netværk mere end 50 studerende til et Visionarium i oktober, hvor der blev udvekslet holdninger og nye idéer så dagens lys. Arrangementet var tiltænkt at give netværket den ideologiske og det visionære grundlag der kunne blive en platform for det videre arbejdet og sikre inddragelse af interesserede studerende. Resultatet af Visionariet blev et visionspapir der fungerer som et dynamisk og foranderligt grundlag for Netværkets arbejde.

Grønt Netværk er også blevet inviteret som partnere i universitetets og rektoratets bestræbelser for at gøre Københavns Universitet til et af Europas grønneste universiteter. I den forbindelse indgår Grønt Netværk i dag, i rektoratets team omkring bæredygtighed, hvor vi holder løbende møder med rektor og prorektor omkring den strategiske planlægning af bæredygtighedsindsatsen, ligesom at Grønt Netværk på flere fakulteter og institutter indgår i driftsudvalg omkring bæredygtighed.

Grønt Netværk har også været medarrangører af Københavns Universitets første klimasatsning frem mod Klimatopmødet i 2009 med arrangementet: Grøn Stafet, omkring udvikling af konkrete forslag til at forbedre Københavns Universitets grønne fodspor på klimaområdet.

For at forene de mange studenterkræfter der er på universitetets for et grønnere og mere bæredygtigt universitet med Grønt Netværks deltagelse i den strategiske bæredygtighedsplanlægning på KU har Grønt Netværk også uden om de deltagende organisationer nedsat en række udvalg, der behandler specifikke problemstillinger inden for implementeringen af bæredygtige løsninger på KU. Udvalgene fungerer som vindenindsamlingsenheder og sparringspartnere med teknisk administration og er et eksempel på, hvor studerende konkret kan påvirker universitets beslutningsproces på alle niveauer.
Selv om Grønt Netværk er en institution på Københavns Universitet arbejder vi også på at udvide netværket til andre danske universiteter. Dette foregår gennem forberedelserne til Den Grønne Vej – for fremtidens Universitet og ved deltagelse af Danske Studerendes Fællesråds politikkonference i november 2007, hvor Grønt Netværk stod for en workshop om det Bæredygtige Universitet.